Βιβλιοκριτική: «Η κόρη του ταριχευτή» της Kate Mosse



Γράφει
η 'Ελσα Σπανού


Η άποψή μου:

Η Κόνι Γκίφορντ ζει σε μια απομονωμένη οικία στους βαλτότοπους του Φίσμπουρν μαζί με τον κατεστραμμένο από το ποτό πατέρα της, άλλοτε επιτυχημένου ταριχευτή πτηνών που σταμάτησε ξαφνικά τη δράση του και στράφηκε στο αλκοόλ και τη μελαγχολία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κόρης του και τη φροντίδα που του προσφέρει, ο Γκίφορντ, συνεχίζει να διατηρεί την ίδια απαισιόδοξη στάση, γεγονός που την προβληματίζει καθημερινά, αλλά και την απογοητεύει όχι μόνο για την κατάστασή του γονέα της αλλά και γιατί δεν καταφέρνει να του αποσπάσει πληροφορίες που αφορούν το παρελθόν της, το οποίο εξακολουθεί να είναι θολό εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε η ίδια πριν από μερικά χρόνια· ένα τραυματικό γεγονός που την έφερε πολύ κοντά στον θάνατο και έσβησε πολλές από τις αναμνήσεις της.

Η Κόνι ακολουθεί το επάγγελμα του πατέρα της και συνεχίζει την παράδοση της ταρίχευσης ακολουθώντας την τέχνη, δίνοντας ομορφιά σε κάτι που έχει σβήσει. Αυτό που στο παρελθόν της προκαλούσε αποστροφή, τώρα γεμίζει την ημέρα της με την λεπτή και ιδιαίτερη δουλειά που απαιτεί αυτή η διαδικασία. Την κάνει να ξεχνάει.

«Η ταρίχευση είναι μια τέχνη. Πάνω απ΄ όλα, έχει να κάνει με τη διατήρηση της ομορφιάς, τον τρόπο που θα βρει κάποιος για να αιχμαλωτίσει την ουσία ενός πουλιού ή ζώου»

Μια παλιά δοξασία που λέει ότι τα φαντάσματα όσων πρόκειται να πεθάνουν μέσα στη χρονιά θα φανούν να μπαίνουν στην εκκλησία ακριβώς στην αλλαγής της νέας μέρας, κατά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάρκου, θα φέρει πολλούς από τους κατοίκους της μικρής κοινότητας, στο νεκροταφείο της εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας και του Άγιου Πέτρου, περιμένοντας να δουν αν πράγματι αληθεύει. Την ίδια στιγμή κάπου παραπέρα μια γυναίκα δολοφονείται ενώ μια βδομάδα μετά τα πτώμα της βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι της Κόνι, τρομοκρατώντας τη και γεμίζοντάς τη ερωτηματικά ενώ θα θελήσει να βρει την άκρη του μυστηρίου, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ο πατέρας της. Στην αναζήτηση της αλήθειας και του ενόχου θα σταθεί στο πλάι της ο νεαρός Χάρι, ακολουθώντας μια πορεία έναντι κρυμμένων μυστικών και μιας συνταρακτικής αποκάλυψης.

Διαβάζοντας πρώτη φορά βιβλίο της Kate Mosse, μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα. Τόσο για την εξαιρετική της πένα που σε μεταφέρει στα ατμοσφαιρικά τοπία του μυθιστορήματος, όσο και για την πλούσια, σε ανατροπές, αγωνία αλλά και άπλετο μυστήριο πλοκή του βιβλίου. «Η κόρη του ταριχευτή» είναι σίγουρα ένα βιβλίο που εντάσσει τον αναγνώστη στη δυναμική της ιστορίας του, χωρίς να τον αφήνει απλά θεατή. 

Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αξίζει και πρέπει να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.



Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η κόρη του ταριχευτή
Kate Mosse


H εικοσιδυάχρονη Κόνι Γκίφορντ ζει μοναχικά με τον πατέρα της, σε ένα σπίτι γεμάτο γούνες, πούπουλα και μαύρα χάντρινα μάτια, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από το κάποτε διάσημο μουσείο ταρίχευσης Γκίφορντ. Δεν θυμάται τα γεγονότα που οδήγησαν στην επαγγελματική και προσωπική κατάρρευση του πατέρα της, που είναι πλέον κατεστραμμένος από το ποτό. Άλλωστε ποτέ δεν μιλούν γι’ αυτά. 
Η δολοφονία μιας γυναίκας την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάρκου τής ξυπνά μνήμες. Θα καταφέρει να βρει τον δράστη και την άκρη στο πυκνό μυστήριο που καλύπτει το παρελθόν της;  Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χωριό της που δοκιμάζεται από μια αδιάκοπη νεροποντή η οποία απειλεί να πνίξει τα πάντα;

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Γυαλιστερό σαν το φτερό του κορακιού. Σίγουρο σαν το νυστέρι του χειρουργού. Πραγματικά το αγάπησα. 
Joanne Harris, συγγραφέας

Μια υπέροχη ιστορία εκδίκησης, απονομής δικαιοσύνης και μυστικών. Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμη την Κέιτ Μος, τότε αρχίστε από αυτό το διαμάντι… Γοτθική σκοτεινιά, νεκροταφεία και ταριχεύσεις, δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε τίποτα παραπάνω από ένα τέτοιο βιβλίο.
We love this book

Πραγματικά υπέροχο. Μια γοτθική ιστορία φόνου, προλήψεων και μυστηρίου που θα σας καθηλώσει… Η δομή του είναι υπέροχη. Η Μος είναι εξαιρετική στην κλιμάκωση της έντασης, αληθινά συναρπαστικό ανάγνωσμα. 
Lovereading

Η σελίδα του βιβλίου εδώ 

Kυκλοφορεί 
από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Share:

1 σχόλιο:

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ