Βιβλιοκριτική: «Η ξηρασία» της Jane Harper



Γράφει
η 'Ελσα Σπανού

Η άποψή μου:

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τις πρώτες γραμμές. Το σκηνικό - ο τόπος που τοποθετείται, ο δυναμισμός του ήρωα αλλά και οι απρόσμενες και γεμάτες από πλούσια ερωτηματικά εξελίξεις είναι μόνο μερικά στοιχεία από αυτά που συγκαταλέγονται στις περιπετειώδεις σελίδες του.

Το ντεμπούτο της συγγραφέως, Jane Harper, κέρδισε αμέσως κοινό και κριτικούς, μετρώντας στην κατηγορία του πολύ σημαντικά βραβεία και τώρα ετοιμάζεται να βγει και στη μεγάλη οθόνη με παραγωγό με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Η Ξηρασία» είναι στα σίγουρα ένα υπέροχο ανάγνωσμα πολύ δυνατό και γεμάτο ένταση. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, που εντάσσεται σε έναν τόπο «ιδανικό» για μία τέτοια ιστορία. Είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά που έχω διαβάσει φέτος και ανυπομονώ να διαβάσω και την επόμενη περιπετειώδη υπόθεσή του Άρον Φαλκ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


> Λίγα λόγια για το βιβλίο:
    
Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στον τόπο του, τη μικρή πόλη της Κιβάρα προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία ενός πολύ καλού του φίλου ­­- ο οποίος όπως λέγεται σκότωσε τη γυναίκα και το ένα από τα δυο παιδιά του κι έπειτα αυτοκτόνησε. Ο Άρον αδυνατεί να πιστέψει πως ο ήρεμος χαρακτήρας του Λιουκ θα έφτανε ποτέ στο σημείο του φόνου αλλά δύσπιστοι επίσης είναι και οι γονείς του Λιουκ, γεγονός που τους οδηγεί να ζητήσουν τη βοήθειά του προκειμένου να αποδειχθεί η αληθινή «ταυτότητα» του φόνου. Ο αστυνόμος όμως, έχει πολύ σημαντικούς - προσωπικούς λόγους που δεν θέλει να παρατείνει τη διαμονή του στη γενέτειρά του.

Η επιστροφή του εκεί, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνον καθώς είναι ένα μέρος που δεν θα ήθελε να βρίσκεται εξαιτίας ενός παρελθόντος που θα θελε να ξεχάσει. Όμως, τελικά αναγκάζεται να αναλάβει μια υπόθεση που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα τρομακτικά παλιά γεγονότα. Η αφόρητη ζέστη της Κιβάρα, η ξηρασία που πλήττει την περιοχή, κάνουν το έργο της έρευνας ακόμα πιο δύσκολο ενώ τα μυστικά που σε λίγο θα κάνουν την εμφάνισή τους θα φέρουν στην επιφάνεια αποκαλύψεις που κανείς δεν θα περίμενε.

Η συγγραφέας:

Γεννημένη στο Μάντσεστερ, η Jane Harper μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αυστραλία όταν ήταν οκτώ χρόνων και έζησε έξι χρόνια στη Βικτόρια, παίρνοντας και την αυστραλιανή υπηκοότητα. Επέστρεψε στη Μ. Βρετανία στην εφηβεία της, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια. Το 2008 ξαναγύρισε στην Αυστραλία, όπου και πάλι εργάστηκε στα μίντια. Άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη συγγραφή όταν ένα διήγημά της επελέγη για το ετήσιο Fiction Edition του περιοδικού Big Issue το 2014, οπότε και έκανε αίτηση για να συμμετάσχει στο online πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μυθιστορήματος του λογοτεχνικού πρακτορείου Curtis Brown. Έγινε δεκτή με το προσχέδιο του μυθιστορήματος που θα γινόταν η Ξηρασία. Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο της ντεμπούτο, έγραψε το μυθιστόρημα Άγρια φύση, στο οποίο επίσης πρωταγωνιστεί ο αστυνομικός Άρον Φαλκ, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το φθινόπωρο του 2019. Το βιβλίο η Ξηρασία έλαβε πλήθος διακρίσεων και μεταφέρεται ήδη στη μεγάλη οθόνη με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα janeharper.com.au



Jane Harper

2017 ΒΡΑΒΕΙΟ GOLD DAGGER – ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35 ΓΛΩΣΣΕΣ

Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του.
Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του. 

2017 INDIE BOOK AWARDS - BΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
2017 ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 
2017 ΒΡΑΒΕΙΟ NED KELLY ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
2017 ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ AMAZON ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ / ΘΡΙΛΕΡ 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ