Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Πατάκη


Κυκλοφορούν
από τις Εκδόσεις Πατάκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Συγγραφέας: ΤΖΕΪΜΣ ΝΤ. ΣΙΠΜΑΝ
Μετάφραση: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ

Για πάνω από χίλια χρόνια η Κωνσταντινούπολη υπήρξε το διαμάντι της Bυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αγνοώντας τους συμβούλους του πατέρα του, ο Μωάμεθ ορκίζεται να είναι αυτός που θα αποσπάσει την Κωνσταντινούπολη από τους χριστιανούς.

Είναι αποφασισμένος να πάρει την πόλη από τον εξασθενημένο μεν, αγαπητό δε αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο – ακόμα και αν στην πορεία κινδυνεύσει να χάσει τον θρόνο και τη ζωή του.


Το «Κωνσταντίνου Πόλις», αφηγούμενο μια επική ιστορία, μια μεγάλη περιπέτεια, μια αδυσώπητη σύγκρουση, χαρτογραφεί το μέλλον δύο πολιτισμών που σφραγίζεται από μια σειρά συγκλονιστικών χαρακτήρων, με προεξάρχοντες έναν ηγέτη που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον λαό του από την καταστροφή και έναν άλλο αποφασισμένο να οδηγήσει το έθνος του στη δόξα.

--------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΧΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ

ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Χώρος, μνήμη, τελετουργίες

Συγγραφέας: ΝΟΥΡΝΤΑΝ ΤΟΥΡΚΕΡ
Μετάφραση: ΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ


Το βιβλίο αυτό κατά κύριο λόγο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσµο των αντιλήψεων και των συναισθηµάτων των Ελλήνων και Ελληνίδων της Κωνσταντινούπολης. Διηγείται και βάζει τα πρόσωπά του να διηγηθούν τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι ζουν ή έζησαν στην Πόλη, αλλά και τον ρόλο της ίδιας της Πόλης στο χτίσιµο της ταυτότητάς τους. Διηγείται µε το στόµα των ανθρώπων της ελληνορθόδοξης κοινότητας πώς αναπαράγεται η ταυτότητα στον χώρο, στους µύθους, στις τελετουργίες και µέσα στη µνήµη. Η ιστορία αυτού του βιβλίου αναπόφευκτα µιλάει και για τη φθορά που υπέστη η πολίτικη ταυτότητα µε τις αλλεπάλληλες εθνικιστικές κακοποιή­σεις, µε την αγριότητα των Σεπτεµβριανών του 1955, τις εξορίες και άλλα. Ακόµη, είναι η ιστορία των αλλαγών που πέρασε και περνάει η Ισταµπούλ και η ταυτότητα της Πολίτισσας και του Πολίτη. Η Νουρντάν Τουρκέρ, αποφεύγοντας και απορρίπτοντας την παγίδα της νοσταλγίας που ελλοχεύει στην αφήγηση για τη συγκεκριµένη ταυτότητα, µας δίνει το παράδειγµα ενός ολοζώντανου και αναλυτικού βλέµµατος στο θέµα που ερευνά.  

---------------------------------------------------------------------------------

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

Μετάφραση: ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ

Το School of Life (Σχολείο της Ζωής) επιδιώκει την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης με τη βοήθεια της πνευματικής καλλιέργειας – δεδομένου ότι πολλά από τα πιο επίμονα προβλήματά μας οφείλονται στην έλλειψη αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας. Με δέκα εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ μέχρι τη Σεούλ και τη Μελβούρνη, αναλαμβάνει την παραγωγή φιλμ, οργανώνει μαθήματα και παρέχει ποικίλες ψυχολογικές υπηρεσίες. Το School of Life εκδίδει επίσης βιβλία για τα πιο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις ανθρώπινες σχέσεις, σχεδιασμένα για να προσφέρουν μόρφωση με ευχάριστο τρόπο, να λειτουργούν παρηγορητικά και εντέλει να συμβάλλουν στην ουσιαστική αλλαγή των ανθρώπων.


 Συνήθως εξαντλούµαστε στην αγωνιώδη προσπάθειά µας να κερδίσουµε µεγάλες απολαύσεις, να καταφέρουµε ό,τι κοινωνικά θεωρείται σπουδαίο και να κατακτήσουµε έτσι το ιδεώδες του «επιτυχηµένου βίου». Στο πλαίσιο αυτό, κατά κανόνα παραγνωρίζουµε ή υποτιµάµε τις πολλές και ποικίλες µικρές απολαύσεις που µας προσφέρονται και δεν προϋποθέτουν παρά µονάχα την προσοχή µας προκειµένου να εµπλουτίσουν χωρίς κόστος την καθηµερινότητά µας. Στο βιβλίο αυτό χαρτογραφούνται οι µικρές απολαύσεις της ζωής (από το να χαζεύουµε τα αστέρια µέχρι το να τολµάµε να αλλάξουµε γνώµη και από τις προσωπικές τελετουργικές συνήθειες µέχρι το φλερτ) και παρουσιάζονται οι συναρπαστικές χαρές της κάθε ηµέρας ως κοµβικά συστατικά µιας καλής ποιότητας ζωής: υπενθυµίζουν τα πραγµατικά σηµαντικά ζητήµατα, που συχνότατα µας διαφεύγουν, αναπτερώνουν το ηθικό µας, συµβάλλουν στην αντιµετώπιση της οδύνης, στην ανάκτηση της ισορροπίας και στην αυτογνωσία µας.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ