Βιβλιοκριτική: «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα» της Στέλλας Βρετού



Γράφει
η Έλσα Σπανού

Η άποψή μου:

«Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως Στέλλας Βρετού. Ξεκινώντας την ανάγνωση αυτού του υπέροχου βιβλίου ήδη μεταφερόμαστε στη Σμύρνη του 1900. Την πρώτη μέρα του χρόνου, την αυγή ενός καινούργιου αιώνα, τότε ακριβώς που γεννιέται η ηρωίδα του βιβλίου, η Ιφιγένεια Σκρινή. Κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, η Ιφιγένεια, θα μεγαλώσει με την αυστηρότητα της μητέρας και της αδερφής της, αλλά και την προστατευτικότητα του πατέρα και της ψυχοκόρης τους, Μερόπης. Και όπως, κάποτε θα αναφέρει και η ίδια σε μικρή ηλικία, θα ζήσει σε μια ζωή όσα δε ζούνε άλλοι σε πέντε.

Εξαιτίας του ζωηρού της χαρακτήρα η Ιφιγένεια θα “αντιμετωπίσει” πολλές τιμωρίες μέχρι να γνωρίσει τον Αντρέι Ρομπολόφσκι, τον γοητευτικό δάσκαλο ζωγραφικής, τον οποίο θα ερωτευτεί και θα τον ακολουθήσει μακριά από το σπίτι της. Εγκαταλείποντας την πλούσια ζωή της και μακριά από τις ανέσεις που της πρόσφερε η οικογένειά της, η Ιφιγένεια ξεκινάει ένα ταξίδι που θα φέρει πάθη, προδοσίες, γνωριμίες που θα στιγματίσουν τη ζωή της. 

Το ατμοσφαιρικό τοπίο και οι ζωντανοί διάλογοι είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζουν. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι από τη Σμύρνη, στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στέλλα Βρετού


Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με φόντο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της Ανατολίας του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.

Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

     
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ