Βιβλιοκριτική: «Δράκουλας» του Bram Stoker


Γράφει
η Έλσα Σπανού 

Η άποψή μου:

Το πασίγνωστο έργο του Μπραμ Στόκερ Δράκουλας δε θεωρείται αδίκως ένα από τα κορυφαία βιβλία του είδους, αφού συνδυάζει άψογα την ατμοσφαιρική εικόνα, την ένταση και τον τρόμο σε μια καλά δεμένη και δομημένη πλοκή. 

Η δυναμική που εμπεριέχει σε κάθε του σελίδα, και το τρομακτικό «τοπίο» ή αλλιώς το σκηνικό όπου εντάσσεται αυτή η τρομακτική δίνη, προκαλεί τον αναγνώστη να γυρίσει τη μία σελίδα μετά την άλλη, προκειμένου να μάθει όλο και περισσότερα για την πολύπλευρη προσωπικότητα του κόμη Δράκουλα. 

Αυτή η φιγούρα του αιμοδιψούς κόμη, έδωσε έμπνευση σε πολλούς δημιουργούς, και μεταφέρθηκε στη μεγάλη αλλά και τη μικρή οθόνη με μεγάλη επιτυχία, με πιο πρόσφατη μεταφορά τη σειρά Δράκουλας συμπαραγωγής BBC και Netflix. 

Κάτι αξιοσημείωτο: Ο Στόκερ, για να γράψει τον Δράκουλα, εμπνεύστηκε από έργα των Έμιλι Γκέραρντ (Transylvania Superstitions), Τζον Γουίλιαμ Πολιντόρι (The Vampyre) και Τζόσεφ Σέρινταν λε Φανού (Carmilla).

Λίγα λόγια για το έργο:

Το μυθιστόρημα ξεκινά με το ημερολόγιο του Τζοναθαν Χάρκερ ενός βρετανού δικηγόρου, στο οποίο και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια/αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο το ταξίδι του ως τα Καρπάθια Όρη, την άφιξή του εκεί με σκοπό την επίσκεψή του στον πύργο του κόμη Δράκουλα, ο οποίος τον έχει προσκαλέσει για να τον βοηθήσει να αγοράσει ένα ακίνητο στο Λονδίνο.

Η αλήθεια για τον Δράκουλα, όμως, είναι πολύ πιο σκοτεινή και τρομακτική. Και παρότι, τα παράξενα προαισθήματα, τα εφιαλτικά όνειρα του Τζόναθαν αλλά και η παράξενη συμπεριφορά των ντόπιων στο άκουσμα του ονόματος Δράκουλας προβλημάτιζαν σε μεγάλο βαθμό τον δικηγόρο, εκείνος δεν άφηνε τον εαυτό του να δώσει σπουδαία βάση σε όσα του δίνονταν. 

Όταν τελικά ο Χάρκερ ανακαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του οικοδεσπότη του, φυλακίζεται στον πύργο του, ενώ ο Δράκουλας φεύγει για το Λονδίνο για να αναζητήσει τα νέα του θύματα. 

Το βιβλίο Δράκουλας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.  


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Bram Stoker

Ο ιδιοφυής Ιρλανδός συγγραφέας Μπραµ Στόκερ, αξιοποιώντας τη µακραίωνη παράδοση γύρω από τον Δράκουλα της Τρανσιλβανίας, εκδίδει το 1897 το οµώνυµο αριστούργηµά του, το οποίο έχει επηρεάσει όσο λίγα τη σύγχρονη κουλτούρα και έχει γνωρίσει πάµπολλες κινηµατογραφικές µεταφορές.

Η ιστορία ξεκινά µε την επίσκεψη του βρετανού δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ στον πύργο του Δράκουλα, στα Καρπάθια Όρη, προκειµένου να βοηθήσει τον κόµη να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο. Ο Χάρκερ θα διαπιστώσει τη φρικτή αλήθεια για τον εντολέα του και θα µείνει φυλακισµένος στον πύργο του, ενώ ο Δράκουλας θα ταξιδέψει στην Αγγλία προς αναζήτηση αθώων θυµάτων για τον κόσµο των νεκροζώντανων. Τρεις άντρες, ο δρ. Χέλσινγκ, ο δρ. Σιούαρντ και ο Άρθουρ Χόλµγουντ, γίνονται οι σωµατοφύλακες του καλού και οι µόνοι που θα επιχειρήσουν να σταµατήσουν τον Δράκουλα.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια από τις πιο δυνατές ιστορίες τρόµου όλων των εποχών.
Μάλκολµ Μπράντµπερι, συγγραφέας

Ο Στόκερ αξιοποιεί δεξιοτεχνικά την αρχέγονη αντίληψη περί της δύναµης του αίµατος. Η δοξασία πως το κακό τρέφεται και γιγαντώνεται µε το αίµα προσφέρει µια αληθοφανή εξήγηση για τις υπερφυσικές ιδιότητες αυτού του Δράκουλα, που τροµοκρατεί όχι µόνο τους ήρωες του µυθιστορήµατος αλλά και τον ίδιο τον αναγνώστη. Ο φόβος ότι ο πρωταγωνιστής-τέρας θα ξεπηδήσει από τις σελίδες και θα προσπαθήσει να κορέσει τη δίψα του µε το αίµα πραγµατικών ανθρώπων είναι διάχυτος σε όλη την ανάγνωση – και αυτό, βέβαια, είναι µια επιτυχία του Στόκερ, πολύ πριν από τον Στίβεν Κινγκ.
Από τον πρόλογο του Δηµήτρη Στεφανάκη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ