Βιβλιοκριτική: «365 ημέρες» της Μπλάνκα Λιπίνσκα

 

Γράφει

ο Κωνσταντίνος Σπανός


Η άποψή μου:

Τελειώνοντας το βιβλίο της συγγραφέως Μπλάνκα Λιπίνσκα, 365 Ημέρες (πρέπει να σημειώσω πως το είδος που υπηρετεί δεν είναι της αρεσκείας μου), διαπιστώνω πως η ταινία όπως και το βιβλίο είναι στο ίδιο ακριβώς αξάν. Με τη διαφορά πως στο βιβλίο οι σκηνές είναι σαφώς περισσότερες από την ταινία – κάτι που παρατηρούμε σε όλες τις ταινίες που είναι μεταφορές από βιβλία. 

Η γραφή της είναι απλή έως κατανοητή. Οι περιγραφές είναι αντάξιες με κινηματογραφικά πλάνα – κάτι που μου άρεσε. Σου δημιουργούν εικόνες, λες και βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή εκεί και το ζεις, μαζί με τους ήρωες. Θα προτιμούσα να μην έχει τόσες ωμές εκφράσεις, μα αν συνέβαινε αυτό, θα άλλαζε μεμιάς το είδος σε ρομαντικό ταυτόχρονα. Θεωρώ, πως μια τέτοια ωραία δομημένη ιστορία δεν είναι απαραίτητο να μετατραπεί σε ερωτικό μυθιστόρημα, μα το εμπόριο πολλές φορές επηρεάζει τον συγγραφέα όσο και να μην το ονομάζει.

Η ιστορία παρακολουθεί τον αρχιμαφιόζο της Πολωνίας, Μάσιμο Τοριτσέλι, ο οποίος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, παίρνει την αυτοκρατορία στα χέρια του και γίνεται ένας αδίστακτος νονός της νύχτας. Ο σκληροτράχηλος άνδρας, τη μέρα εκείνη της δολοφονίας οραματίζεται μια γυναίκα, η οποία και αργότερα θα η εμμονή του. Πιστεύοντας πως η οπτασία αυτή ή αλλιώς «Κυρία» όπως την αποκαλεί, δεν υπάρχει, συμβουλεύεται γιατρό. Μέχρι που, ένα τυπικό ταξίδι για δουλειά γίνεται η αφορμή να συναντήσει εκείνη

Η Λάουρα Μπιέλ, είναι μια απλή λεπτοκαμωμένη και πανέμορφη γυναίκα που νιώθει πως δεν έχει κάνει τίποτα στη ζωή της. Η συνάντηση της με τον Μάσιμο θα είναι εκρηκτική. Εκείνος διατάζει τους δικούς τους να την απαγάγουν και να την πάνε στην έπαυλή του. Εκείνη διαμαρτύρεται και φωνάζει. Τους κανόνες όμως, τους βάζει μονάχα εκείνος.

Ο παραλογισμός του: την ενημερώνει πως για 365 ημέρες θα παραμείνει αιχμάλωτή του. Αν στο διάστημα αυτό, δεν τον ερωτευτεί, θα είναι ελεύθερη να φύγει κι εκείνος, δεν θα την αναζητήσει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. 

Οι λάτρεις του ερωτικού μυθιστορήματος θα το λατρέψουν, είμαι σίγουρος. Περισσότερο και από την ταινία του Νέτφλιξ. Το συνιστώ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

ΛΙΠΙΝΣΚΑ ΜΠΛΑΝΚΑ


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Όταν η Λάουρα Μπιέλ ταξιδεύει με τον αγαπημένο της στη Σικελία για να γιορτάσει τα εικοστά ένατα γενέθλιά της και να απολαύσει τις διακοπές της, δε φαντάζεται πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: ότι θα την απαγάγει ένας σκληροτράχηλος αλλά απίστευτα γοητευτικός Σικελός μαφιόζος, ο δον Μάσιμο Τοριτσέλι, κι ότι γι’ αυτό το ακαταμάχητο αρσενικό η Λάουρα είναι ο άγγελος που είδε σε όραμα ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, ένας άγγελος που πρέπει πάση θυσία να κατακτήσει.
Θα την κρατήσει αιχμάλωτη στην πολυτελή του έπαυλη για 365 ημέρες και θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της. Αν δεν τον ερωτευτεί μέσα σ’ αυτό το διάστημα, είναι ελεύθερη να φύγει. Αν επιχειρήσει να αποδράσει νωρίτερα, θα κινδυνεύσει η οικογένειά της.
Η Λάουρα δε θ’ αργήσει να υποκύψει στη γοητεία του, αλλά η ασυνήθιστη και ριψοκίνδυνη σχέση τους θα δοκιμαστεί από δυνάμεις που τους ξεπερνούν και απειλούν να τους χωρίσουν.

Μια αισθησιακή και βαθιά ρομαντική ιστορία αγάπης στην οποία βασίστηκε η ομότιτλη ταινία που προβλήθηκε στο Netflix και συνάρπασε εκατομμύρια θεατές.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ