Βιβλιοκριτική: «Νυχτερινός πράκτορας» του Matthew Quirk

 

Γράφει
ο Κωνσταντίνος Σπανός

Η άποψή μου:

Ξεκινώντας τον Νυχτερινό πράκτορα του Matthew Quirk –κι αφού ήδη είχα ενθουσιαστεί από την περίληψη του βιβλίου– είχα την εντύπωση πως θα ξεκινούσα ένα απλό παιχνίδι δράσης, περιπέτειας με εμπλεκομένους αστυνομικούς, μυστικούς πράκτορες του FBI, της CIA καθώς και ένα σωρό άλλους, που πάντα εμποδίζουν τον ηρώα να φέρει εις πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει. Έκανα μεγάλο, τραγικό λάθος. Ο «Νυχτερινός πράκτορας» είναι με λίγα λόγια ένα από τα απόλυτα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν. 

Η γραφή του Matthew, είναι δεξιοτεχνική με κάποιες δόσεις χιούμορ. Θέτει πολλά ερωτήματα και βάζει τον αναγνώστη σε διαδικασία να σκεφτεί ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από «την πόρτα» του ενόχου. Όπως αναφέρει και το βιογραφικό του, είναι το πρώτο βιβλίο του που εκδίδεται στην Ελλάδα. Εγώ να ευχηθώ να ακολουθήσουν κι άλλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
 
Η ιστορία παρακολουθεί τον νεαρό πράκτορα του FBI, Πίτερ Σάδερλαντ τον οποίο και βαραίνει η ζωή του πατέρα του. Ο πατέρας του, επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε πως πουλούσε μυστικά στους Ρώσους – κάτι, που αργότερα είχε τραγικές συνέπειες για τον ίδιο. Η δουλειά του μοιάζει ρουτίνα· χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ο ίδιος, αναπολεί τις εποχές στη Βοστώνη, καθώς και όλες εκείνες που ήταν μέσα στη δράση. Τώρα, η μοναδική του ασχολία είναι να παρακολουθεί διαρκώς ένα τηλέφωνο. Να χτυπήσει και να δώσει αμέσως αναφορά στους δυο ανωτέρους του. Η απόλυτη ακατέργαστη και αργή δουλειά που θα μπορούσε ποτέ να αναλάβει. Εκεί που νομίζει, όμως, πως όλα θα κυλήσουν όπως ο κενός χαμένος χρόνος σε εκείνο το υπόγειο –βαθιά κάτω από τον Λευκό Οίκο– το τηλέφωνο χτυπά και βρίσκεται στην καρδιά μιας συνωμοσίας που ετοιμάζεται χρόνια. Ο Πίτερ γνωρίζει πολύ καλά, πως η παράβαση ενός κανόνα μπορεί να στοιχίσει ζωές. Προκειμένου όμως, να μην κάνει λάθος στην υπηρεσία και να προστατεύσει τη χώρα του, είναι διατεθειμένος να κάνει το καθήκον του με κάθε κόστος.



Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Matthew Quirk

Ο νεαρός πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου. Όχι µε τη δική του προϊστορία – ο πατέρας του, επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε µυστικά στους Ρώσους µε τραγικές συνέπειες για τον ίδιο.

Ο Πίτερ ξέρει πολύ καλά πως η παράβαση ενός κανόνα µπορεί να στοιχίσει ζωές. Και έχει τον νου του. Ειδικά σε αυτή την αίθουσα: στο άδυτο των µυστικών της Αµερικής. Ένα τηλεφώνηµα στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας ωστόσο αρκεί για να βρεθεί στην καρδιά µιας συνωµοσίας που ετοιµάζεται χρόνια, η οποία συµπεριλαµβάνει έναν ρώσο χαφιέ στα υψηλότερα κλιµάκια της κυβέρνησης. Ο προδότης θα µπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στον Λευκό Οίκο.

Για να σώσει τη χώρα, ο Πίτερ πρέπει να αγνοήσει τους κανόνες και να κάνει το σωστό, µε οποιοδήποτε κόστος...

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΡΜΗΤΙΚΟΥ ΣΑΣΠΕΝΣ, ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ
ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ