Βιβλιοκριτική: «Καρδιές στην Ατλαντίδα και άλλες ιστορίες» του Stephen King



Γράφει
ο Κωνσταντίνος Σπανός

Η άποψή μου:

O Στίβεν Κινγκ υπογράφει το Καρδιές στην Ατλαντίδα ένα έργο πολύ διαφορετικό από τα βιβλία που έχει γράψει ο συγγραφέας στο παρελθόν – τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στη λογοτεχνία τρόμου. Αυτή τη φορά ο μετρ του τρόμου μας τοποθετά στη δεκαετία του 60, μιας δεκαετίας ιδιαίτερα σημαίνουσας στην οποία συνυπάρχουν οι συνέπειες ενός φριχτού πολέμου, η απαρχή ενός κινήματος αλλά και ενός πολιτικού συστήματος που επηρεάζει φανερά τις ζωές όλων όσων αναφέρει το βιβλίο.

Πρόκειται για πέντε αλληλένδετες ιστορίες που έχουν ως πυρήνα τους, τις συνέπειες του πολέμου του Βιετνάμ στις ζωές ηρώων που προσπαθούν να διατηρήσουν μια ελπίδα. Κυρίαρχη (ανάμεσα στις άλλες), είναι η ιστορία του Μπόμπι, ενός εντεκάχρονου αγοριού που ζει με τη μητέρα του, η οποία είναι απέναντί του ψυχρή και αδιάφορη.

Έχοντας χάσει τον πατέρα του στην ηλικία των τριών, τον οποίο θυμάται ελάχιστα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο εκείνον αλλά και τη μητέρα του. Λόγω της απόμακρης συμπεριφοράς της, ακολουθεί πάντα τις διδαχές και τις απαγορεύσεις που του θέτει, προκειμένου να έχει λίγο από το ενδιαφέρον της· μα παρόλ’ αυτά, δεν φαίνεται να το καταφέρνει πλήρως. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην αναφέρουμε πως και εκείνη, κρύβει τα δικά της μυστικά – μυστικά που την κάνουν αδύναμη και θλιμμένη.

Παράλληλα, ο Μπόμπι αρχίζει να συμπαθεί έναν μεσήλικα, τον νέο γείτονα της πολυκατοικίας όπου διαμένει. Έναν φαινομενικά άκακο γεράκο. Παρά τις ρητές απαγορεύσεις της μητέρας του -που δείχνει από την πρώτη στιγμή την αντιπάθειά της προς εκείνον, για λόγους ασήμαντους αρχικά-, το εντεκάχρονο αγόρι κουβεντιάζει μαζί του για τα βιβλία και την καθημερινότητα και ο Τεντ -ο εξηντάχρονος νοικάρης- φαίνεται να μην παρουσιάζει κάτι το αρνητικό.

Η ζωή του Μπόμπι είναι μια ζωή που εκείνος ήλπιζε να είναι διαφορετική, που ελπίζει να γίνει, και φαίνεται πρόθυμος να αλλάξει. Χρόνια μετά, ο Ρόμπερτ (όπως είναι το πλήρες όνομά του) επιστρέφει στη γενέτειρά του, όπου τον περιμένει ένα μυστικό, περιμένοντας την εξιλέωση.

Χάρη στην πλούσια και ευρηματική αφήγησή του, ο συγγραφέας, κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο οποίος συμπάσχει με τους ήρωες, αλλά και έρχεται αντιμέτωπος με το κλίμα της εποχής και της ιστορίας της. 

Ο συγγραφέας: Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων.  Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου,
Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Ο Θόλος

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.



Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Stephen King


Αθωότητα, αλήθεια, προδοσία, απώλεια και επιστροφή βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των πέντε αλληλένδετων, και χρονολογικά διαδοχικών, σαγηνευτικών ιστοριών.
Όλες έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’60.

Ο εντεκάχρονος Μπόμπι ανακαλύπτει έναν κόσμο κακίας, όπου οι ενήλικες συχνά δεν είναι σωτήρες.

Μια ομάδα σπουδαστών ανακαλύπτει τη δυνατότητα της δυναμικής διαμαρτυρίας και έρχεται αντιμέτωπη με τη δική της συλλογική καρδιά του σκότους.

Δύο άντρες πασχίζουν να γεμίσουν το κενό μετά τον Πόλεμο του Βιετνάμ σε μια Αμερική που μοιάζει άδεια και στοιχειωμένη, όσο και η ίδια τους η ζωή.

Ο Μπόμπι επιστρέφει, μεσήλικας πλέον, στη γενέτειρά του, όπου ίσως τον περιμένουν ένα τελευταίο μυστικό, η ελπίδα της εξιλέωσης και ο πόθος της καρδιάς του.

«Η εμπνευσμένη κατάθεση του Κινγκ για τη δεκαετία του ’60 και τις συνέπειες του Πολέμου του Βιετνάμ… –ενός Κινγκ ανυπόκριτου, στοχαστικού και, πάνω απ’ όλα, δεινού αφηγητή.» –The Guardian

«Ο Κινγκ αποτυπώνει τέλεια το ρετρό κλίμα της δεκαετίας του ’60, ενώ παράλληλα σε κάνει να σφίγγεις τα δόντια σου από φόβο.» –Publishers Weekly

 
Share:

1 σχόλιο:

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ