Πέντε νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Πεδίο



Κυκλοφορούν
από τις Εκδόσεις Πεδίο

Αναγνωρίζοντας το καθημερινό
Κ. Νάντια Σερεμετάκη

ΣΕΛΙΔΕΣ: 448
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
Η σελίδα του βιβλίου εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το καθημερινό (the quotidian) αποτελεί κεντρικό θέμα στη σύγχρονη κοινωνική σκέψη και είναι σημείο σύγκλισης μεταξύ των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, πολιτισμικών σπουδών και τεχνών. Πώς αντιλαμβανόμαστε το καθημερινό; Γιατί θεωρείται άνευ πολιτισμικής σημασίας και περνά συχνά απαρατήρητο; Πόσο ευθύνεται αυτό για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ επίσημης γνώσης και καθημερινής εμπειρίας του πολίτη;

Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε μακρόχρονη εθνογραφική έρευνα και καθημερινή παρατήρηση, συλλαμβάνει, αναλύει και ερμηνεύει το καθημερινό σε εξέλιξη. Καταδεικνύει πώς παράγονται ιδέες και θεωρία από την καθημερινή ζωή και εμπειρία και πώς η θεωρία μεταφράζεται σε διαχείριση του παρόντος.

αποσπάσματα από κριτικές στο εξωτερικό:

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα διαβάζεται και θα συζητείται στο μέλλον για αρκετές γενιές. ... Αποκαλύπτει τη Σερεμετάκη ως εθνογράφο του καθημερινού, να περιδιαβάζει σαν ένας σύγχρονος flâneur τον κόσμο (Ελλάδα, Βιέννη, Εδιμβούργο, Αφρική και πολλά άλλα μέρη) με τα μάτια ανοιχτά στις λεπτομέρειες, που στη συνέχεια υφαίνονται σε εξαιρετικές ανθρωπολογικές αναλύσεις ποικίλων θεμάτων. ...

Εμφανές δε ότι δεν έχει σταματήσει να σκέφτεται τον πόνο και τον θάνατο, απλώς έχει γίνει πολύ καλύτερη σε αυτό... Είναι η Σερεμετάκη στις καλύτερες στιγμές της...

Paul Stoller, Καθηγητής Ανθρωπολογίας, West Chester University, χρυσό μετάλλιο Ander Retzius
στην Ανθρωπολογία 2013

--------------------------------------------------------------------------------

Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των εθνών
(Βιβλία Ι & ΙΙ)
Άνταμ Σμιθ


ΣΕΛΙΔΕΣ: 528
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
Η σελίδα του βιβλίου εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πλούτος των Εθνών είναι ένα έργο μεγάλης θεωρητικής σημασίας όχι μόνο για τους οικονομολόγους, αλλά και για όλους τους άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, και ιδιαίτερα για τους ιστορικούς. Αυτοί οι τελευταίοι θα μπορέσουν ίσως να διδαχθούν από τον Smith ότι η σχέση κεφαλαίου-εργασίας, δηλαδή ο καπιταλισμός, είχε παγιωθεί ως ένα δυναμικά ­αναπτυσσόμενο κοινωνικό σύστημα ήδη στα μέσα του 18ου αιώνα, δηλαδή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τα δύο πρώτα από τα συνο­λικά πέντε βιβλία του Πλούτου των Εθνών, τα οποία και περιέχουν το σύνολο των θεωρητικών αναλύσεων του Smith. Τις αναλύσεις αυτές ο συγγραφέας τις εφαρμόζει κατόπιν για την αποτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών (Βιβλίο ΙΙΙ), για την κριτική ανάλυση του μερκαντιλιστικού συστήματος οικονομικής πολιτικής (Βιβλίο IV) και για τα οικονομικά του κράτους (Βιβλίο V).

Την έκδοση συμπληρώνει ένα Επίμετρο, το οποίο περιγράφει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι ιδέες του Adam Smith, κυρίως οι οικονομικές ιδέες του, διαδόθηκαν στην Ελλάδα.


Ο Πλούτος των Εθνών είναι ένα έργο που αξίζει και πρέπει επιτέλους να διαβαστεί. Μόνο έτσι ο Adam Smith θα πάψει να είναι γνωστός διά της φήμης του –δηλαδή διά της ερμηνείας που κατά καιρούς δόθηκε στο έργο του από δημοσιογράφους ή οικονομολόγους– και θα μπορέσει να γίνει γνωστός με βάση όσα ο ίδιος υποστήριξε και ανέπτυξε.

---------------------------------------------------------------------------------

Δημιουργώντας Ιστορίες
Jerome Bruner

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
Η σελίδα του βιβλίου εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι ιστορίες –είτε με τη μορφή χρονικών είτε με τη μορφή φανταστικών μύθων– διαποτίζουν τον κόσμο μας, διαμορφώνουν τις βασικές εντυπώσεις μας για την πραγματικότητα και επιβάλλουν δομή στη ζωή μας. Πώς όμως και γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν ιστορίες – ιστορίες λογοτεχνικές, ιστορίες νομικές, ιστορίες για τον εαυτό; Και ποιος είναι ο ρόλος της αφήγησης των ιστοριών στη ζωή μας;

Αυτή την άπιαστη, αλλά θεμελιώδη όψη της ανθρώπινης φύσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας, διερευνά στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Bruner. Μας προτρέπει να καταλάβουμε πώς λέμε τις ιστορίες μας, πώς τις χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση του εαυτού και για να ερμηνεύσουμε τη ζωή των άλλων. Μας ενθαρρύνει επίσης να μάθουμε πώς η λογοτεχνία μεταβάλλει την ίδια την έννοια της ιστο­ρίας και πώς οι νόμοι μάς διδάσκουν τι να προσδοκούμε από την αφήγηση. Και μας προτείνει νέους, προκλητικούς τρόπους σύλληψης της αφήγησης.

Αυτό το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου στοχαστή αποτελεί μια αριστοτεχνική σύνθεση στοιχείων της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της λογοτεχνίας, της νομικής, της ιστορίας, των νευροεπιστημών και της φιλοσοφίας. Ο λόγος του είναι μεστός νοήματος, συναρπαστικός, αυτοβιογραφικός, αυτοκριτικός, ερμηνευτικός και προκλητικός, τα δε μέσα που χρησιμοποιεί διεπιστημονικά και συγκλίνοντα.


Ο Bruner σε μια από τις καλύτερες στιγμές του.

--------------------------------------------------------------------------------

Το Βιβλίο της Χαράς

 Δαλάι Λάμα και Ντέσμοντ Τούτου

ΣΕΛΙΔΕΣ: 384
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
Η σελίδα του βιβλίου εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης παγκόσμιοι ηγέτες, η Αυτού Αγιό­της ο Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, έζησαν για πάνω από πενήντα χρόνια την εξορία, τη βία και την καταπίεση. Παρά τις αντιξοότητες όμως –ή όπως λένε οι ίδιοι, εξαιτίας αυτών– οι δυο τους είναι από τους πιο χαρούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Απρίλιο του 2015, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ταξίδεψε στον τόπο κατοικίας του Δαλάι Λάμα, στην Νταραμσάλα της Ινδίας, για να γιορτάσουν τα ογδοηκοστά γενέθλια του δεύτερου, αλλά και για να δημιουργήσουν μαζί κάτι που ευελπιστούσαν ότι θα γινόταν το δώρο τους στους ανθρώπους. Ανατρέχοντας στον μακρύ και πολυτάραχο βίο τους, προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να βρούμε τη χαρά μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο και ανώφελα βάσανα;

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι δυο τους αφηγούνταν προσωπικές ιστορίες, αντάλλασσαν πνευματικές πρακτικές, ενώ την ίδια στιγμή αστειεύο­νταν και πείραζαν συνεχώς ο ένας τον άλλο. Το βιβλίο αυτό μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνύπαρξή τους εκείνη την εκπληκτική εβδομάδα, από την πρώτη τους συνάντηση ως τον τελευταίο τους αποχαιρετισμό.

Τους βλέπουμε να εξερευνούν τη Φύση της Αληθινής Χαράς αλλά και όσα μας εμποδίζουν να τη νιώσουμε – τον φόβο, την ένταση, τον θυμό, τη θλίψη, την αρρώστια και τον θάνατο. Μαθαίνουμε για τους Οκτώ Πυλώνες της Χαράς, που αποτελούν το θεμέλιο της διαρκούς ευτυχίας. Διαβάζουμε ιστορίες, αποστάγματα σοφίας και πορίσματα της επιστήμης, και φυσικά εξασκούμαστε στις Πρακτικές της Χαράς.


Σε αυτό το εξαιρετικό έργο μαθαίνουμε για τη γεμάτη πόνο και ανατροπές ζωή δύο μεγάλων ηγετών, αλλά και για το πώς κατάφεραν να ανακαλύψουν τη γαλήνη, το κουράγιο και τη χαρά που όλοι επιθυμούμε και για τη δική μας ζωή.

---------------------------------------------------------------------------------

Η Παιδική Κατάθλιψη και η Αντιμετώπισή της στο σχολικό περιβάλλον
Γιώργος Κλεφτάρας, Δημήτρης Αλεξόπουλος

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
Η σελίδα του βιβλίου εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο αναλύει και περιγράφει με εμπεριστατωμένο τρόπο το συχνότερο ψυχολογικό πρόβλημα/διαταραχή στον δυτικό κόσμο, που προσβάλλει ακόμα και παιδιά κι εφήβους: την κατάθλιψη και την καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Σήμερα ξέρουμε ότι τα παιδιά βιώνουν κατάθλιψη και εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες – συμπτώματα επίμονα και οδυνηρά, που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργικότητά τους και πολύ περισσότερο τη ζωή τους στο μέλλον.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για την παιδική κατάθλιψη και την καταθλιπτική συμπτωματολογία, όπως αυτή εκδηλώνεται στα παιδιά, καθώς και για τις συνέπειές της, έτσι ώστε να είναι ικανοί να την αναγνωρίζουν και να λαμβάνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Το βιβλίο περιγράφει διεξοδικά ένα πρόγραμμα παρέμβασης στον χώρο του σχολείου, που έχει στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μέσα από δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τα παιδιά και τα βοηθούν να δουν με αισιοδοξία τη ζωή και το μέλλον τους.


Ένα βιβλίο πολύτιμο για όσους ζουν και εργάζονται με παιδιά και εφήβους.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ