Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Πατάκη



Κυκλοφορούν
από τις Εκδόσεις Πατάκη

ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ
- Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος

Εικονογράφηση: Έστερ Γκαρθία

Κανείς δεν έχει συµβάλει περισσότερο στην κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους από τον Κάρολο Δαρβίνο, του οποίου η θεωρία της εξέλιξης ανέτρεψε τα δεδοµένα της βικτωριανής εποχής, µετέβαλε ολοκληρωτικά τις αντιλήψεις µας για τη ζωή πάνω στη Γη και εξακολουθεί να δέχεται επίθεση σήµερα από τους οπαδούς όλων των θρησκειών.

Στην παρούσα έκδοση δηµοσιεύονται τα κεφάλαια της Φυσικής Επιλογής από την Καταγωγή των ειδών, η οποία αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Αξιοποιώντας πλήθος τεκµηρίων, ο Δαρβίνος υπερασπίζεται την ιδέα (την οποία και άλλοι πριν από αυτόν είχαν υποστηρίξει) ότι τα είδη εξελίσσονται, ανακαλύπτοντας επιπλέον έναν µηχανισµό που καθιστά πιθανή µια τέτοια εξέλιξη. Υποστηρίζει ότι η ζωή είναι σαν ένα δέντρο στο οποίο, καθώς οι ρίζες του αναπτύσσονται, σχηµατίζονται διαφορετικά κλαδιά, τα είδη, τα οποία, µε το πέρασµα του χρόνου, συνεχίζουν να διαφοροποιούνται, οδηγώντας στη δηµιουργία νέων ειδών υπό την επίδραση πάντα ορισµένων περιοριστικών παραγόντων.

---------------------------------------------------------------------------------

ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Μετάφραση: Τάκης Μενδράκος

Εικονογράφηση: Χαβιέρ Ολιβάρες

Ο Μπακ είναι ένας σκύλος που ζει µια καλή ζωή σε ένα ράντσο στην Καλιφόρνια µε τον κύριό του, τον δικαστή Μίλλερ, µέχρι που τον κλέβουν και τον πουλούν για να πληρωθεί ένα χρέος τζόγου. Τον πηγαίνουν στην Αλάσκα και εκεί περνά στα χέρια δύο Καναδών παραδοµένων στον πυρετό του χρυσού, οι οποίοι τον εκπαιδεύουν ως σκύλο έλκηθρου. Η σκληρότητα του περιβάλλοντος θα αναγκάσει τον Μπακ να ανακτήσει την άγρια πλευρά του, κάτι που αποτελεί τον µόνο τρόπο για να επιβιώσει στα κρύα εδάφη του Βορρά.

Ο Τζακ Λόντον πέρασε σχεδόν έναν χρόνο στο Γιουκόν (του Καναδά) συλλέγοντας υλικό για το βιβλίο. Η ιστορία δηµοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Saturday Evening Post το καλοκαί­ρι του 1903 και έναν µήνα αργότερα εκδόθηκε σε έναν τόµο.

Οι µεταπτώσεις του ζώου, η χάραξη των πορτρέτων των ανθρώπων που αναζητούν το κίτρινο µέταλλο, η περιγραφή του τοπίου και η τέλεια παρακολούθηση της αλληλουχίας των γεγονότων αιτιολογούν τον χαρακτηρισµό του πεζογραφήµατος ως µπεστ σέλερ όλων των εποχών.


Η µεγάλη δηµοτικότητα και η επιτυχία του βιβλίου εδραίωσαν τη φήµη του Λόντον. Μεγάλο µέρος της γοητείας αυτού του µυθιστορήµατος απορρέει από τη φαινοµενική του απλότητα και το έντονο συναίσθηµα που αυτή η ιστορία επιβίωσης µεταφέρει.

--------------------------------------------------------------------------------

Η παράδοση μέσα από τη νεωτερικότητα

Μεταμοντερνισμός και έθνος-κράτος στην επιστήμη της λαογραφίας

Συγγραφέας: Pertti J. Anttonen

Πρόλογος: Μιχάλης Γ. Μερακλής

Μετάφραση: Γιώργος Κούζας

Το παρόν βιβλίο ρίχνει µια διεισδυτική µατιά στην «παράδοση» και στον «λαϊκό πολιτισµό», προκειµένου να εννοιολογήσει τους όρους αυτούς στo πλαίσιo του επιστηµονικού λόγου για τη νεωτερικότητα και τον µοντερνισµό. Το πρώτο τµήµα του βιβλίου είναι αφιερωµένο στη συζήτηση των εννοιών του «νεωτερικού» και του «παραδοσιακού» ως σύγχρονων εννοιών, καθώς και στη µελέτη του λαϊκού πολιτισµού από µια νεωτερική οπτική. Τονίζεται ότι η µη νεωτερικότητα δεν µπορεί να αναπαρασταθεί χωρίς τη µεσολάβηση του νεωτερικού, κάτι που καθιστά τις αναπαραστάσεις της µη νεωτερικότητας επιστηµολογικά νεωτερικές. Στο δεύτερο τµήµα του βιβλίου γίνεται εκτενής αναφορά στο φινλανδικό έθνος-κράτος και στη χρήση της λαϊκής παράδοσης από το έθνος-κράτος, τόσο για την έλλογη παραγωγή της φινλανδικής νεωτερικότητας όσο και για την κατασκευή της ετερότητας στη Φινλανδία. Οι ιδέες που διατυπώνονται εδώ µπορούν να βρουν αντιστοιχία σε πολλές άλλες περιοχές του κόσµου, όπως και στην Ελλάδα.


Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Μελετών Καπλάνογλου (ΚΕ.ΜΕΛ.ΚΑ.)

------------------------------------------------------------------------------

Αδέλφια, όχι αντίπαλοι

Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζουν μαζί αρμονικά

Συγγραφείς: Αντέλ Φέιμπερ & Ιλέιν Μάζλις

Μετάφραση: Βίκυ Λαμπάδη


Οι βραβευμένες συγγραφείς Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις αρνούνται να δεχτούν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το αναπόφευκτο τίμημα του να έχει κανείς περισσότερα από ένα παιδιά είναι οι ασταμάτητοι τσακωμοί και καβγάδες. Αντλώντας από τις προσωπικές τους εμπειρίες καθώς και από το απόσταγμα των εκατοντάδων βιωματικών εργαστηρίων που έχουν οργανώσει παντού στις ΗΠΑ, οι συγγραφείς έχουν σχεδιάσει απλές και συνάμα εντυπωσιακά αποτελεσματικές προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων και την καλλιέργεια θετικού κλίματος και καλής διάθεσης ανάμεσα στα αδέλφια. Κάθε δεξιότητα περιγράφεται γλαφυρά μέσα από σκέψεις και αληθινές ιστορίες που αφηγήθηκαν πραγματικά πρόσωπα.

---------------------------------------------------------------------------------

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Συγγραφέας: ΜΠΡΑΝΤΛΕΫ ΤΣ. ΜΠΕΡΚΕΝΦΕΛΝΤ

Μετάφραση: ΜΑΝΟΣ ΤΖΙΡΙΤΑΣ

Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είχε τα πάντα, ως σύµβουλος παροχής προσωπικών τραπεζικών υπηρεσιών για τη µεγαλύτερη τράπεζα του κόσµου, τη UBS, όπου οι πλουσιότεροι των πλουσίων έκρυβαν τα εκατοµµύριά τους από τα µάτια των φορολογικών αρχών σε ένα µυστικό, πολύπλοκο δίκτυο ανώνυµων λογαριασµών και υπεράκτιων (off-shore) εταιρειών. Όταν ανακάλυψε ότι η UBS σκόπευε να ρίξει σε εκείνον την ευθύνη για τις απερισκεψίες των πελατών της, ο Μπέρκενφελντ αποκάλυψε το σχέδιο στις αµερικανικές αρχές.

Πάνω από 15 δισεκατοµµύρια δολάρια (µέχρι στιγµής) έχουν ανακτηθεί µε βάση τις πληροφορίες που έδωσε ο Μπέρκενφελντ, αλλά µολονότι ανέλαβε την ευθύνη να αποκαλύψει τη µεγαλύτερη πλεκτάνη φορολογικής απάτης στην ιστορία και γκρέµισε την παράδοση µυστικότητας του ελβετικού τραπεζικού συστήµατος, το αµερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να τον µετατρέψει σε αποδιοποµπαίο τράγο και να τον φιµώσει. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε εγκληµατικές ενέργειες, συνελήφθη και εξέτισε ποινή φυλάκισης τριάντα µηνών. Αλλά ο Μπέρκενφελντ βγήκε νικητής. Μετά την αποφυλάκισή του δικαιώθηκε, όταν η Υπηρεσία Δηµοσίων Εσόδων (IRS) του χορήγησε αµοιβή 104 εκατοµµυρίων δολαρίων για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του, τη µεγαλύτερη αµοιβή που έχει δοθεί ποτέ για τέτοιου είδους καταγγελίες. Με το βιβλίο αυτό ο Μπέρκενφελντ διηγείται για πρώτη φορά την εκπληκτική ιστορία του.


Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ, θα είναι στην Αθήνα και θα παρουσιάσει το βιβλίο του τη Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, στο Βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος στις 21:00.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook

Αναγνωστες

Στη Φωτια της Επαναστασης (Η Τριλογια της Επαναστασης #1) - Ελσα Σπανου (Εκδοσεις Ελκυστης)

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SITE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ