Κυκλοφορούν
από τις Εκδόσεις Πεδίο
ΣΕΛΙΔΕΣ: 416
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ποια είναι τα επιτελέσματα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην κλινική και στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό; Η συστηματοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα δημιουργεί παντού καταστάσεις αφόρητης και ανυπόφορης ύπαρξης, από όπου προκύπτουν αγώνες και προβληματισμοί. Διαπιστώνουμε ότι όσο λιγότερο ικανοποιητικά απαντά ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, τόσο περισσότερο φαίνεται ανίκητος, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες κρίσεις.
Πώς να ξανακτίσουμε έναν νέο τρόπο ζωής σε πείσμα του καπιταλιστικού λόγου; Μπορούμε να βασιστούμε στην αντίσταση που προβάλλει το ίδιο το υποκείμενο στις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού; Ποιο είναι, λοιπόν, το ενδιαφέρον της ψυχανάλυσης για τη σημερινή εποχή; Η ψυχανάλυση δεν είναι απλώς άλλη μία αντίληψη του κόσμου. Αντιτίθεται στην ηττοπάθεια, μεταξύ άλλων θεωριών και πρακτικών του κοινωνικού δεσμού, καταδεικνύοντας ότι είναι αδύνατον να καταργηθεί ο διχασμός του υποκειμένου καθώς και το σύμπτωμά του, πιστός πυρήνας της ενικότητάς του.
Μήπως θα μπορούσαμε με τα ερωτήματά μας, όπως αναδύονται από την ψυχαναλυτική διδασκαλία και κλινική και τις έρευνές μας, να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτικό, να επινοήσουμε έναν νέο τρόπο τού «ζούμε μαζί», που θα μας οδηγούσε στο να πάψουμε να υποστηρίζουμε, παρά τη θέλησή μας, αυτό το θανατηφόρο σύστημα το οποίο είναι στην υπηρεσία της ενόρμησης του θανάτου, αποδυναμωμένη από οποιαδήποτε ενόρμηση ζωής;
Στον τόμο συμμετέχουν:
Αντώνης Βαδόλας
Isée Bernateau
Γιώργος ∆ηµητριάδης
Christian Hoffmann
Χριστίνα Ιωσηφίδου
Λίσσυ Κανελλοπούλου
Αναστασία Κατσογιάννη
Ελισάβετ Κούκη
Μαρίνα Κουσουρή
Κατερίνα Μαλίχιν
∆ιονυσία Παναγίδου
Αντώνης Πούλιος
Νίκος Σχορετσανίτης
Alain Vanier
Catherine Vanier
Laure Westphal
Mi Kyung Yi
Markos Zafiropoulos
---------------------------------------------------------------------------------
Stefan Sturmer & Mark Snyder
ΣΕΛΙΔΕΣ: 528
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η επιστημονική μελέτη της φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς, η οποία περιλαμβάνει φαινόμενα όπως ο αλτρουισμός, η παροχή βοήθειας και η κοινωνική αλληλεγγύη, έχει μακρά και πλούσια ιστορία στη θεωρία και την έρευνα για την ανθρώπινη κοινωνικότητα. Η θεματική αποτελεί ιδιαίτερο πόλο έλξης επειδή ασχολείται με θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση (Είναι οι άνθρωποι καλοί ή κακοί; Είναι από τη φύση τους ανιδιοτελείς ή εγωιστές; Μπορεί η συμπεριφορά τους να είναι αμιγώς αλτρουιστική ή μήπως τα κίνητρά τους είναι πάντοτε εγωιστικά;) Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η άμεση σύνδεση της θεματικής αυτής με πρακτικούς κοινωνικούς στόχους και προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους καθοριστικούς παράγοντες των φιλοκοινωνικών συμπεριφορών (πότε και γιατί προκύπτουν ή όχι), τότε ιδανικά θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα ενθαρρύνουν ένα ευρύ φάσμα παρόμοιων συμπεριφορών, οι οποίες είναι ζωτικές για την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας γενικότερα.
Αυτός ο συλλογικός τόμος περιέχει πρωτότυπα άρθρα που προβάλλουν τις σύγχρονες κατευθύνσεις της ψυχολογικής έρευνας στη φιλοκοινωνική συμπεριφορά. Παρουσιάζονται και αναλύονται έρευνες πεδίου, εργαστηριακά πειράματα και παραδείγματα παρεμβάσεων για την προώθηση της παροχής βοήθειας, τα οποία στηρίζονται σε πολλαπλές κοινωνιοψυχολογικές θεωρητικές οπτικές.
«Σε μια εποχή κατά την οποία παντού ξεσπούν κρίσεις και το κακό επιστρατεύει πανίσχυρες δυνάμεις, τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο και πιο χρήσιμο από αυτή την εξαίρετη συλλογή κειμένων, που περιγράφουν το πώς μπορούμε να εκμαιεύσουμε το καλό από την ανθρώπινη φύση. Η Ψυχολογία της Φιλοκοινωνικής Συμπεριφοράς είναι ένα έργο απαραίτητο για την κατανόηση της παροχής βοήθειας, του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, ακόμη και του ηρωισμού των συνηθισμένων ανθρώπων».
Philip Zimbardo, Ph.D.,
συγγραφέας των The Lucifer Effect & The Time Paradox
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΛΙΔΕΣ: 176
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το διαδίκτυο είναι το πιο συναρπαστικό και διαδραστικό μέσο στην ιστορία της ανθρωπότητας, με απίστευτες δυνατότητες ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Είναι ένας κόσμος ελευθερίας, συγχρόνως όμως είναι και ένας κόσμος πιθανών αδιεξόδων.
Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τα νέα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθηµερινότητας των παιδιών και των εφήβων. Με το διαδίκτυο η νέα «ψηφιακή» γενιά είναι σε θέση να καλύψει σημαντικές ψυχοκοινωνικές και ακαδημαϊκές της ανάγκες, αποκομίζοντας θετικές εμπειρίες κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας «φωτίζει» τις πτυχές της ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με το καταπληκτικό αυτό εργαλείο, περιγράφοντας τη λειτουργική αλλά και τη δυσλειτουργική του χρήση. Με απλό και εμπεριστατωμένο λόγο βοηθά γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και ειδικούς ψυχικής υγείας να κατανοήσουν τη σχέση των νέων ανθρώπων με το διαδίκτυο, έτσι ώστε να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή τους και να τους μάθουν να αποφεύγουν τις «παγίδες», μικρές ή μεγάλες, που πάντα παραμονεύουν.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΓΜΑ...
Ο εκφοβισμός στο περιβάλλον του παιδιού και του εφήβου
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...
Η συναρπαστική περίοδος της εφηβείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου